Op school

Kees Kasbergen wordt ook gevraagd lessen op scholen te geven. Elke keer weer vindt hij dat ontzettend leuk!

De Klimop, Purmerend

De eerste keer voor of liever gezegd in de klas was in 1999 bij groep 1 en 2 van De Klimop aan het Karekietpark in Purmerend. Ademloos luisterden de kleuters drie kwartier naar wat Kees hen te vertellen had en met open mond keken zij naar houten beelden en maskers (zij keken door een Braziliaanse masker naar hun eigen juf) en naar schilderijen van anderen en van hemzelf. Vol trots zat naast Kees zijn eigen kleinzoon Marwan. En niet alleen Marwan was trots.

De Vlieger, Purmerend

In het kader van het 15-jarig bestaan van De Vlieger in Purmerend werd ook Kasbergen, als ook andere kunstenaars, uitgenodigd gastlessen te verzorgen. Hij gaf ze in 2005 aan diverse groepen van de school. De kinderen schilderden op paneeltjes, die later voor het goede doel aan hun ouders verkocht werden. Ook ouders waren verrast met het resultaat.

Trifolium, Purmerend

In het kader van de fusie tussen De Regenboog en Het Hoefblad tot Oecumenische Basisschool Het Trifolium in 2006 was er op school een groots project met o.a. kunst als thema. Het thema luidde dan ook: je bent zelf een kunstenaar! En dat hebben de kinderen geweten. Aan alle groepen gaf Kees uitleg over zaken als: wat ga je schilderen, hoe ga je dat schilderen e.d. Ook deze kinderen schilderden op paneeltjes, die later die week in het schoolgebouw geëxposeerd werden. Ook deze werden tot enorme trots van de kinderen gekocht door hun ouders.

Het Kompas, Hoorn

Groep 1 / 4
Met de groepen 1 t/m 4 ging Kees echt aan het schilderen. Vol enthousiasme van de kinderen en van Kees werden prachtige resultaten bereikt.

De Rakkers, Hoorn

Ook voor de kleuters vertelde Kees het één en ander over kunst. Hij liet werk van anderen zien, zoals een Braziliaans masker, een houten hoofdje, een ooievaar met metaal, maar ook een beeld van speksteen. En natuurlijk liet hij zijn eigen werk zien. De kinderen, onder wie zijn kleindochter Leila, luisterden zeer aandachtig.

Best, Heerbeeck College Best

Kees Kasbergen is in 2007 benaderd mee te werken aan een door klas 4 te maken documentaire op video. Een groep van 5 leerlingen hadden hun draaiboek gemaakt en Kees tevoren geïnformeerd wat hij ongeveer kon verwachten. Hij werd geïnterviewd over een vrij recent schilderij van een kerkuil, maar ook over zijn oudere werk. Daarnaast is hij begonnen aan een schilderij over de Hondsbossche Zeewering. De leerlingen konden zien hoe het werk werd opgebouwd qua compositie, maar ook hoeveel lagen verf Kees verwerkt in zijn schilderij als ook hoe hij met kleuren omspringt.

Sint Petrusschool, Diemen

Deze school heeft in 2011 het initiatief genomen een aantal leden van kunstenaarsvereniging Kunstzin Diemen te benaderen voor het nationale voorleesontbijt. Kees werd gevraagd voor groep 5. Aansluitend kreeg hij een uur om iets te vertellen over zijn werk als beeldend kunstenaar; ook kon hij zijn eigen werk laten zien. Op deze school ging dat voor Kees voor het eerst met een presentatie van zijn werk op een smart board. En natuurlijk had hij ook gewoon diverse werken meegenomen.
Website: www.sint-petrusschool.nl.